Bulu Kucing yang Tertanggal

SOALAN

Adakah bulu kucing yang tertanggal adalah najis? Dan adakah tidak sah solat jika terdapat bulu kucing pada anggota badan ketika bersolat?

JAWAPAN

Secara asasnya, bulu kucing yang tertanggal dikategorikan sebagai najis di sisi mazhab Syafie. Walaupun begitu, ia adalah dimaafkan jika sedikit. Begitu juga dimaafkan bagi mereka yang bekerja sebagai doktor haiwan, penjaga zoo dan lain-lain kerjaya yang tidak dapat mengelakkan diri daripada kucing. Hal ini dinyatakan oleh Syeikh Ibrahim al-Bajuri sebagaimana berikut:

وخرج بالمأكول غيره كالحمار والهرة فشعره نجس لكن يعفى عن قليله بل وعن كثيره فى حق من ابتلى به كالقصاصين

“Dikecualikan dengan hukum haiwan yang halal dimakan [halal bulunya] iaitu selainnya seperti keldai dan kucing. Maka bulunya adalah najis namun dimaafkan jika sedikit. Bahkan [turut dimaafkan] dalam jumlah banyak [bulunya] bagi individu yang ada kesulitan dengannya seperti pemotong bulu.”[1]

Pun begitu, untuk mengelakkan daripada khilaf, sebaiknya dipastikan pakaian itu benar-benar bersih daripada bulu kucing sebelum menunaikan solat. Adapun sekiranya kucing datang menggeselkan badannya ketika kita sedang solat dan meninggalkan bulunya, ia dimaafkan mengikut pandangan sebahagian ulama’ Syafi’iyyah kerana tidak dapat dielakkan. Wallahu a’lam.


[1] Hasyiyah al-Baijuri ala Ibn Qasim al-Ghazi, 2/290

One thought on “Bulu Kucing yang Tertanggal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *